was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Eric Toebosch

Eric Toebosch

Eric Toebosch is een succesvolle kunstenaar, die nationale en internationale aandacht krijgt.

Hij genoot zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en aan de Enschedese Academie voor Kunst en Industrie.

Het werk dat hij maakt, vertoont vaak donkere, maar warme kleuren. Compositie en voorstelling roepen herinneringen op aan iconen. Dit wordt nog versterkt door veelvuldig gebruik van goudverf.
De spirituele zijde van Eric komt tot uiting in zijn werk door zijn voorstelling van engelen, angeli, zoals hij ze noemt, en titels als “Hemelrijk” en “Aan de Overzijde van het verstand”. Als hij in de oertijd geleefd zou hebben, zou hij grottenschilder geweest zijn. Bij de Indianen zou hij totempalen hebben gemaakt. Enerzijds het ambachtelijke, de schildertechniek, anderzijds het spirituele, het zijn de kernbegrippen in het werk van Erik Toebosch.

Typische Toeboch-tekens zijn verder de driehoek, diabolo, de gevorkte tak, de banaan en het Andreaskruis. Het zijn symbolen die staan voor geboorte, levensdrang, vruchtbaarheid en dood. Een prominente rol is weggelegd voor de vis, die zwemt in een nachtelijke hemelzee tussen sterren en planeten.
Toebosch’ werk is monumentaal van karakter en valt op door de evenwichtigheid in compositie. Zijn schildertechniek draagt in belangrijke mate bij aan de sfeer van het werk. Door boomschors en rijstpapier op het linnen te plakken, ontstaat bijvoorbeeld een ‘huid’ met textuur. Eenzelfde techniek past hij toe in zijn ‘mixed media’, waarbij hij zeefdruk, monotype en oplegsels van overschilderd rijstpapier combineert.

Eric exposeerde ondermeer in Amsterdam, New York, Helsinki, Nijmegen en Roermond. Werk van zijn hand is ondermeer in het bezit van diverse musea en overheidsinstellingen.

“Als ik drie weken niet schilder, heb ik het gevoel alsof ik geblinddoekt rondloop, met m’n handen geboeid op mijn rug. Na nog drie weken kunnen ze me opsluiten en na nog eens drie weken kunnen ze me begraven.”