was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Henk van Vessem

Henk van Vessem

Kenmerkend voor het werk van Henk van Vessem en voor het lyrisch abstracte schilderen in het algemeen, is het heftige schilderlandschap waarin de kleuren zelf hun richting en dynamiek lijken te bepalen. Henk van Vessem werkt al weer meer dan vijftien jaar op deze wijze. Het bijzondere aan zijn werk is dat hij als kunstenaar zo verbluffend trefzeker blijft. Zijn omvangrijke oeuvre dat al zo vele schilderijen, pastels en zeefdrukken beslaat, is een voortdurende stroom van gestolde spontane schilderaktie met een constante hoge kwaliteit.

De lyrische abstractie is door zijn eenvoudige snelle werkwijze een der moeilijkste uitdagingen in de schilderkunst. De uitwerking kan zo gemakkelijk ontsporen. Bij onvoldoende beheersing is er te weinig samenhang en betekenis, bij te grote controle over het spontane schilderen wordt de voorstelling stijf, te geconstrueerd. Deze schilderopvatting vraagt zodoende groot talent om de spanning in de voorstelling te kunnen houden. Van Vessem’s werk is bijna altijd een feest voor het oog en de geest. Altijd vindt hij weer de balans tussen zijn drang tot ongebreidelde improvisatie en de heldere structuur van de voorstelling.

Door de jaren heen is zijn werkwijze nauwelijks veranderd. Hij werkt altijd snel en met een grote intensiteit. Hij beheerst dat snelle spontane schilderen of krijttekenen in al zijn facetten. Hij weet precies hoe een goede compositie moet worden opgezet. Welk formaat hij ook gebruikt, de ruige, kleurrijke figuratie staat altijd aantrekkelijk in het vlak. De voorstelling heeft in het algemeen een vloeiende, maar goed gecontroleerde dynamiek. Ofschoon in zijn werk het toeval een grote rol speelt, wordt de kleur toch vaak weloverwogen gekozen. Zijn coloriet is meestal puur en heftig: hij heeft een voorkeur voor volle kleuren en toch slaagt hij er in de warme en koude tonen in balans te houden. Subtiele kleurontmoetingen worden ook nog eens afgewisseld door hevige kleurtegenstellingen. Altijd is er actie en reactie, soms nog extra aangezet door zware zwarte accenten.

Van Vessem is dus een groot musicus van de kleur. Hij bezit ook dat zeldzame vermogen om vanuit een vrije, spontane werkwijze de kleur om te zetten tot een betekenisvolle melodie. Door de abstractie verwijst elke door hem gemaakte voorstelling zo op het oog alleen naar zichzelf, maar hij bespeelt daarmee op onnavolgbare wijze direct onze ziel. Zijn schilderkunst laat ons nooit onberoerd. Door zijn kwaliteit nodigt de voorstelling uit tot associatie en interpretatie. Het is die ongrijpbare maar altijd aanwezige kwaliteit die elke keer weer een schilderij of een pastel tot een feest van onderzoek en herkenning maakt.